Fotografie Marije Slingerland

REGIO – Het Nationaal Jeugd Musical Theater speelt op zondag 30 april haar nieuwe productie Robin Hood de musical in het Kennemer Theater in Beverwijk. Het NJMT is de enige musicalschool in Nederland met een landelijke tour. De cast van Robin Hood de musical bestaat voornamelijk uit jongeren, waaronder de 19-jarige Max Vessies uit Uitgeest. Naast de jongeren spelen enkele volwassen professionals mee zoals Cystine Carreon, Ruben Kuppens en Louis van Dijk uit Westzaan.

Max is geboren in Beverwijk. Hij speelde tijdens zijn middelbare schooltijd bij het Jac. P. Thijsse College in Castricum al in drie musicals, waaronder SisterAct en Marry Poppins. Het waren kleinschalige producties waar de groep ruim een half jaar voor repeteerde om uiteindelijk een aantal shows in de aula van de school op te voeren. Maar na de middelbare school bleef het kriebelen om toch iets met musical te blijven doen.

Hij ging met zijn oude musicalgroep kijken bij Alice in Wonderland de musical en vond dit zo gaaf dat hij die avond is gaan zoeken naar wie er achter de productie zat, want een ding wist Max zeker en dat was dat hij in de volgende tour mee wilde spelen. De productie bleek van het Nationaal Jeugd Musical Theater te zijn.

Online vond Max de auditieoproep voor de volgende tour van het NJMT, Robin Hood de musical, en hij meldde zich direct aan. Ondanks dat hij bij de eerste auditieronde verwachtte dat hij te onervaren zou zijn vergeleken met de getalenteerde jongeren om hem heen, wist hij zich toch door de volledige auditieperiode van een maand te boksen en bemachtigde een felbegeerde rol.

Hij is alternate (een speler die op gaat wanneer de first cast niet op kan) voor twee verschillende rollen in de voorstelling. Dat betekent dat hij op kan voor de rol van Kleine John, een van de bendeleiders, en Graeham, een van de hulpjes van sheriff De Rainault. Max geeft aan dat het voor hem een pittige uitdaging was om deze rollen in zijn systeem te krijgen omdat er voor zijn doen veel in wordt gedanst en gezongen, en hij nog maar weinig ervaring had met dans. Maar hij vindt het tegelijkertijd ook erg leuk dat hij naast alle gevechten en het zingen mag dansen in de stoere bende van Robin Hood samen met alle getalenteerde en zeer ervaren dansers.

De rol van Graeham is een heel ander soort rol dan die van Kleine John: “Graeham is eigenlijk een beetje een viespeuk die aan de kant van sheriff De Rainault staat, de slechterik van het verhaal”, volgens Max. Hij vervolgt dat hij het leuk vindt om twee compleet verschillende rollen te spelen, de ene keer aan de kant van Robin Hood als Kleine John, en de andere keer als Graeham die juist jaagt op Robin Hood.

Naast dat hij met Robin Hood de musical door het hele land toert, volgt hij dit jaar ook voor het eerst lessen van Elise Berends bij de theateracademie het NJMT. “Op deze manier proberen ik te groeien in alle facetten die komen kijken bij musical.”, aldus Max.

Robin Hood de musical is een episch, avontuurlijk kostuumdrama over strijden voor gelijkheid en je stem laten gelden. Een belangrijke boodschap in de wereld van nu waarin er nog steeds te veel ongelijkheid heerst, niet ieder mens een stem heeft en het niet overal vanzelfsprekend is dat je mag zijn wie je bent. Componist, tekstschrijver en regisseur Elise Berends heeft in haar eigen bewerking de klassieke legende een interessante twist gegeven door Robin Hood een meisje te laten zijn.

Het verhaal
Wanneer Marian na jaren terugkeert naar het kasteel in Nottingham, schrikt ze van hoe de stad er aan toe is. Na de dood van de koning, haar vader, heeft de sheriff de macht gegrepen. Hij is meedogenloos en regeert met harde hand met behulp van zijn neef Guy van Gisborne. De rijken zijn alleen maar rijker geworden en de armen armer. Marian heeft er van alles over te zeggen maar haar stiefmoeder Sybella snoert haar de mond: een vrouw moet haar plaats kennen.

In het kasteel voelt Marian zich opgesloten; ze ziet machteloos toe hoe het volk honger heeft en hoe onschuldige mensen worden gestraft voor de meest onbenullige vergrijpen, of omdat ze hun belasting niet meer kunnen betalen.

Dan staat er plotseling een held op vanuit de menigte, een kap ver over het gezicht getrokken, die op spectaculaire wijze een paar jonge veroordeelden bevrijdt met pijl en boog. Deze Robin Hood sluit zich aan bij een bende vogelvrijverklaarden die in het bos van Sherwood woont. De groep begint van de rijken te stelen en de buit te verdelen onder de armen, tot grote woede van de sheriff. Intussen hoort Marian dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de hardvochtige sheriff De Rainault. Haar vrijheid wordt stukje bij beetje meer ingeperkt.

Maar wie schuilt er precies onder de kap van Robin Hood en zal deze held erin zal slagen om meer gelijkheid af te dwingen?

Max geeft aan dat hij zelf nog steeds onder de indruk is van de voorstelling. Vooral een aantal solonummers van Lotte van der Veen en Lux Parser, die beiden de rol van Robin Hood spelen, zijn favoriet: “Als je ze ziet staan en de ene uithaal na de andere ziet doen alsof ze nooit iets anders hebben gedaan dan weet je niet wat je ziet en hoort.” Maar ook vindt hij de grote ensemble nummers waarin tientallen rollen tegelijk op het podium staan ontzettend indrukwekkend, zowel vanuit de zaal als vanaf het podium.

De voorstelling in Beverwijk zal een speciale voorstelling worden voor Max omdat het de stad is waar hij is geboren én waar nog steeds veel familie woont. Hij hoopt natuurlijk op een uitverkochte zaal met veel thuispubliek. Max raadt iedereen aan om te komen kijken omdat de musical zowel voor jong als oud een belangrijke boodschap uitdraagt over strijden voor gelijkheid en je stem laten gelden. Een boodschap waar iedereen iets van zou kunnen opsteken verpakt in een spectaculaire voorstelling vol actie, emotie en humor. “Ik hoop jullie allemaal in het Kennemer Theater te zien”, sluit hij enthousiast af.

Kijk op www.kennemertheater.nl voor kaartverkoop, of ga naar www.robinhoodmusical.nl voor meer informatie en de volledige speellijst.

Robin Hood steelt je hart!