Zonnepanelen op huizen wekken vooral stroom op als de zon schijnt, terwijl de grootste vraag naar elektriciteit optreedt in de ochtend en avond. Voorlopig is er nog een salderingsregeling. Thuis-accu’s staan steeds meer in de belangstelling.

Deze regeling bepaalt dat alle stroom die aan het net wordt geleverd, mag worden afgetrokken van de stroom die van het net wordt afgenomen, over een heel jaar gerekend.
Deze regeling zal waarschijnlijk binnen een aantal jaar worden afgeschaft. Zodra de salderingsregeling wordt afgeschaft zullen thuisaccu’s mogelijk een interessante investering gaan vormen voor bezitters van zonnepanelen.

Als je een dynamisch stroomcontract wilt, dan kan een thuisaccu mogelijk nu al interessant zijn. Daarbij laad je de accu als de stroomprijs laag is of als je panelen stroom over hebben. Die opgeslagen stroom kun je dan later op de dag weer gebruiken (als de stroomprijzen hoger zijn).

Overigens blijkt uit diverse onderzoeken dat bij de huidige prijzen van accu’s en elektriciteit, een thuisaccu voor de meeste huishoudens niet snel rendabel is. Dat zal in de toekomst waarschijnlijk veranderen als accu’s in prijs dalen, en de stroomprijzen meer gaan variëren.

De toekomst
In de toekomst kunnen ook de accu’s van elektrische auto’s een rol gaan spelen als thuisaccu. De techniek is nog niet zo ver dat er ook terug geleverd kan worden aan het huis, maar dat zit er wel aan te komen. Wat al wel kan is slim laden van de auto-accu als je stroom over hebt van je zonnepanelen.

Voor meer informatie: www.duec.nl/nieuws/
Foto: Aangeleverd